Діяльність Держенергонагляду з контролю за забезпеченням надійного електропостачання споживачів

Метою діяльності Держенергонагляду є реалізація комплексу організаційних заходів щодо забезпечення надійного і сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України, її об’єктів (у тому числі військових об’єктів та об’єктів оборонного значення, як за мирного часу, так і на особливий період) шляхом контролю за дотриманням суб’єктами електроенергетики та споживачами електричної енергії вимог нормативно-правових та нормативно-технічних документів у сфері виробництва, постачання та споживання електричної енергії.

Інформую, що на об’єктах електричних мереж напругою 0,4-150 кВ електропередавальних організацій, окрім Донецької та Луганської областей, за 9 місяців 2014 року сталося понад 112,8 тис. технологічних порушень з недовідпуском електроенергії споживачам 31,8 млн кВтг, що на 2,8 млн кВтг більше ніж у 2013 році.

При цьому технологічні порушення на об’єктах електричних мереж напругою 0,4-10 кВ у 2014 році складають 98,8 % від загальної кількості. Питома величина недовідпуску електричної енергії на одне технологічне порушення становить 353 кВтг

За 9 місяців 2014 року відбулося 3 відмови І категорії та 33 відмови ІІ категорії з недовідпуском електроенергії споживачам 8,4 млн кВтг Це на 9 відмов II категорії менше ніж за зазначений період у 2013 році, однак недовітпуск електроенергії споживачам становив на 4,7 млн кВтг більше ніж у 2013 році. Питома величина недовідпуску електричної енергії на одну відмову становить 233 тис. кВтг

Найбільша кількість відмов відбулася в Київобленерго – 8 відмов ІІ категорії та Полтаваобленерго – 4 відмови ІІ категорії.

Отже, загальна кількість технологічних порушень в поточному році має незначне зменшення в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, однак тривалість відключень збільшилась. Це пов’язано з масовими знеструмленнями електричних мереж ЕО Південного регіону: Одесаобленерго, Миколаївобленерго та Херсонобленерго в третій декаді січня поточного року у зв’язку з несприятливими погодними умовами (сильні опади у вигляді дощу при переході температури повітря через 0 0С з утворенням на проводах шару ожеледі з товщиною стінки від 20 мм до 60 мм, налипання на проводах та опорах ліній електропередач мокрого снігу та сильні пориви вітру від 17 до 30 м/с, а також сильні снігопади (хуртовини) та зниження температури повітря нижче – 200 ) з недовідпуском електроенергії 7,9 млн кВтг, а також з низьким рівнем організації відновлювальних робіт, недостатнім матеріально-технічним забезпеченням, низькою кваліфікацією виробничого персоналу ЕО та інше.

Слід зазначити, що питома кількість відключень ПЛ 35-110 (154) кВ на 100 км за 9 місяців 2013 та 2014 років відповідно становла – 4,1 та 4.

Найбільша питома кількість відключень на 100 км у поточному році відзначається в Чернігівобленерго –8,4, Київобленерго – 8, Київенерго – 7,5, Вінницяобленерго – 6,9, Полтаваобленерго – 6,4 та Житомиробленерго – 6.

Значна кількість відключень в основній мережі електропередавальних організацій свідчить про незадовільний технічний стан обладнання та системні недоліки в організації експлуатації електричних мереж, особливо в частині їх технічного обслуговування, особливо в частині повноти та якості проведення розчистки трас ПЛ від дерев та порослі, а також недоліки щодо влаштування систем грозозахисту.

Крім того, станом на 01.01.2014 року ЕО переведено лише 18,9 тис. км або 4,5% ПЛ 0,4кВ на ізольований провід.

Так, з метою перевірки повноти та якості розчистки трас ПЛ в 2014 році Держенергонаглядом було перевірено 693 структурних підрозділів всіх електропередавальних організацій. При цьому було вибірково оглянуто ділянки ПЛ, на яких за звітами електропередавальних організацій розчищено траси, загальною довжиною 31,6 тис. км.

За результатами оглядів Держенергонаглядом виявлено 15 тис. порушень вимог нормативних документів щодо технічного стану ПЛ і невідповідного утримання трас ПЛ та видано 323 приписів на їх усунення.

При цьому майже половина порушень (6984 факти/ 1017 км) стосувались неякісно проведеної розчистки трас ПЛ електропередавальними організаціями.

Такі порушення виявлено в:
ПАТ «Дніпрообленерго» (1569 фактів/126,4 км);
ВАТ «Запоріжжяобленерго» (510фактів/56,28 км);
ПАТ «Одесаобленерго» (607 фактів/27,7 км);
ПАТ «Львівобленерго» (480 фактів/137,08 км).

Також виявлено 2323 факти невиконання електропередавальними організаціями звітних обсягів розчистки трас, передбачених планами.

А саме:
ПАТ «Полтаваобленерго» (1147 порушень/307 км);
ПАТ «Миколаївобленерго» ( 537 порушень /46 км);
ПАТ «Рівнеобленерго» (120 порушень /166,24 км);
ПАТ «Київобленерго» (92 порушення /81 км).

Питання щодо розчистки електропередавальними організаціями трас ПЛ постійно знаходиться на контролі Держенергонагляду. Оперативна інформація за результатами перевірок постійно надається до Міненерговугілля України.

Через відсутність аналізу причин відключень електропередавальними організаціями не розробляються заходи по їх недопущенню в майбутньому, а виявлені дефекти та неполадки на обладнанні не систематизуються, їх усунення відбувається зі значним запізненням.

Тенденції на зменшення кількості технологічних порушень не спостерігається.

Слід зазначити, що згідно комплексної якісної оцінки технічного стану мереж електропередавальних організацій станом на 01.01.2014 року в незадовільному стані знаходилось 55,3 тис. км ПЛ 0,4-110(150) кВ або майже 7% та 27,1 тис. ТП (РП) і ПС або 13%.

У непридатному стані знаходилось 26,9 тис. км ПЛ 0,4-110(150)кВ або майже 3,3% та 6,5 тис. ТП (РП) і ПС або 3,1%.

Однією з основних задач забезпечення надійного та безпечного електропостачання споживачів є виконання електропередавальними організаціями інвестиційних програм.

За інвестиційними програмами ЕО на 2014 рік заплановано до приведення в добрий стан лише 2,5% ПЛ-0,4-150кВ та 5% ТП (РП) та ПС. Отже, для виконання ЕО обсягів повної заміни ПЛ необхідно 40 років, а ТП (РП) та ПС – 20 років.

Загальний обсяг коштів на виконання інвестиційних програм ЕО на 2014 рік, у зв’язку з нестабільною економічною ситуацією в країні, не буде освоєно ЕО в повному обсязі.

Так, згідно з актами виконаних робіт виконання розділу 5.1 «Будівництво, модернізація та реконструкція електричних мереж та обладнання» інвестиційних програм електропередавальних організацій за 9 місяців поточного року складає 51%. Найменше у наступних ЕО:
– Чернігівобленерго та Полтаваобленерго – 0 %;
– Сумиобленерго – 2 %;
– Черкасиобленерго та Вінницяобленерго по 16 %;
– Харківобленерго та Дніпрообленерго по 18 %;
– Київобленерго – 28 %;
– Херсонобленерго – 34 %.

З метою забезпечення якісного електропостачання споживачів електричної енергії, ЕО згідно інвестиційних програм було заплановано в 2014 році встановити 216 розвантажувальних трансформаторних пунктів напругою 10(6)/0,4кВ, а за 9 місяців встановлено лише 172 од.

Більшість розвантажувальних ТП внесено до інвестиційних програм на підставі вимог приписів Держенергонагляду, виданих за результатами розгляду звернень громадян в 2013 році.

В період 90-х років минулого століття сторонніми особами було демонтовано близько 50 тис. км резервних перемичок ПЛ 6 (10)кВ. Бездіяльність ЕО з відновлення роботи резервних перемичок ПЛ на сьогодні знижує надійність електропостачання споживачів електричної енергії.

В ситуації, коли значна частина розподільчих електромереж електропередавальних організацій не охоплено капітальним ремонтом та технічним обслуговуванням, що в сукупності з неповним та неякісним проведенням регламентних робіт на запланованих об’єктах, призвело до того, що технічний стан діючих електроустановок та мереж не відповідає вимогам нормативних документів. Як наслідок це призводить до технологічних порушень в електричних мережах та створює загрозу для життя, здоров’я обслуговуючого персоналу, населення та не забезпечує надійність електропостачання споживачів електричної енергії.

Систематичне невиконання планових ремонтно-експлуатаційних робіт призводить до того, що електромережі прискорено переходять у непридатний для подальшої експлуатації стан і вимагають повної заміни, або реконструкції.

З такими підходами електропередавальних організацій до планування ремонтно-експлуатаційних робіт на об’єктах розподільчих електромереж процес їх прискореного старіння зупинити неможливо.

Зазначене свідчить, що електропередавальним організаціям необхідно вирішувати питання з приведення чисельності обслуговуючого персоналу з метою забезпечення якісного обслуговування електричних мереж до нормативів, визначених вимогами нормативних документів.

Станом на 01.11.2014 неукомплектованість електропередавальних організацій, у штатному розкладі виробничим персоналом, що здійснює капітальні ремонти, технічне обслуговування, виміри, випробування та оперативне керування електричними мережами напругою 0,4-150 кВ становить 5735 особи або більше 16 % від загальної нормативної чисельності.

Фактична чисельність персоналу по компаніях: Київенерго, Донецькобленерго, Рівнеобленерго, Сумиобленерго, Волиньобленерго, Херсонобленерго, складає від 50 до 70 відсотків від нормативного. У той же час, таке положення триває роками і ніхто не наполягає на його виправленні.

Із наведеного випливає:
– в галузі (зокрема по електропередавальним компаніям) не забезпечена методологічна єдність і контроль за правильністю розрахунків нормативних показників чисельності виробничого персоналу;
– в діючому нормативному документі (СОУ-Н МЕВ 40.13.0-37471933-43:2011«Система умовних одиниць електричних мереж», затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 04.05.2011 № 100), а саме в обов’язковому додатку «А», приведені коефіцієнти не в повному обсязі враховують особливі умови роботи електричних мереж компаній, де відбуваються часто, аварійні відключення ліній, особливо при несприятливих погодних умовах, що призводить до росту трудовитрат на їх відновлення. У першу чергу це: Київобленерго, Житомиробленерго, Донецькобленерго та Сумиобленерго.

У зв’язку з неукомплектованістю структурних підрозділів ЕО оперативно-виробничим персоналом, технологічні порушення усуваються в терміни, які перевищують нормативні вимоги, з неналежною якістю робіт.

З настанням холодів та погіршенням погодних умов, особливо з початком снігопаду та в грозовий період, виникає значна кількість технологічних порушень, особливо на об’єктах розподільчих електричних мереж напругою 0,4-10 кВ. А саме, при сильних опадах у вигляді дощу при переході температури повітря через 0 0С з утворенням на проводах шару ожеледі з товщиною стінки від 20мм до 60мм, налипання на проводах та опорах ліній електропередач мокрого снігу та сильні пориви вітру від 17 до 30м/с, а також сильні снігопади (хуртовини).

Так в період 19-20 листопада 2014 року у зв’язку з несприятливими погодними умовами в п’яти ЕО (Запоріжжяобленерго, Житомиробленерго, Вінницяобленерго, Київобленерго та Одесаобленерго) було відключено 7 ПЛ 110кВ, 2 ПС 110кВ, 11 ПЛ-35кВ, 7ПС 35кВ, 312 ПЛ 10 кВ, 772 населених пункти та 4059 ТП.

Отже, на сьогодні ще не досягнуто перелому в роботі електропередавальних організацій щодо обліку, розслідування, аналізу та вжиття своєчасних і необхідних заходів з усунення та упередження технологічних порушень на об’єктах електричних мереж напругою 0,4 – 10 кВ.

З метою підвищення надійності електропостачання споживачів та населення, Держенергонагляд починаючи з липня 2013 року надає щоквартально на адреси електропередавальних організацій в електронному вигляді огляд технологічних порушень, які сталися на об’єктах електричних мереж напругою 0,4-110(150) кВ в звітному кварталі та з початку року, для використання в роботі та вжиття протиаварійних заходів.

А саме:

1. На підставі виявлених аварійних осередків за результатами проведених оглядів електричних мереж, внести до план-графіків ремонтів і технічного обслуговування на 2015 рік відповідні зміни та забезпечити їх виконання. У разі необхідності обґрунтувати та підготувати внесення змін до інвестиційних програм на 2015 рік.

2. Включити в плани капітальних ремонтів та технічного обслуговування на 2015 рік заходи по наступним напрямкам:
– заміна дефектних опор, ізоляторів, траверс ПЛ 0,4-10кВ;
– перевірка стану в’язок проводів, контактних з’єднань, у разі необхідності провести усунення дефектів.

3. Розробити багаторічну програму щодо підвищення надійності функціонування електричних мереж за рахунок виконання реконструкції або капітальних ремонтів, технічного обслуговування та забезпечити її виконання.

4. Забезпечити щоквартальне виконання обсягів розчистки трас ПЛ напругою 0,4-150 кВ, згідно завдань затверджених Міненерговугілля України на 2015 рік.

5. Переглянути діючу організаційну структуру та штатний розклад районів електричних мереж та привести їх у відповідність до вимог нормативних документів в галузі електроенергетики.

6. Провести перевірку відповідності технічного стану захисту проводів і тросів ПЛ вимогам СОУ 45.2-00100227-24:2010 «Захист проводів і тросів повітряних ліній електропередавання від вітрових коливань (вібрації, галопування, субколивання)».

7. Запровадити практику проведення спільних протиаварійних тренувань оперативного персоналу електропередавальних організацій із територіальними підрозділами ДСНС по тематиці: «Ліквідація порушень в мережах електропередавальних організацій при виникненні форс мажорних обставин», з метою зменшення тривалості перерв електропостачання соціально-значимих споживачів.

Ще однією з нагальних проблем забезпечення надійного електропостачання споживачів є наявність в розподільчих мережах електропередавальних організацій безгосподарних об’єктів, які знаходяться у край незадовільному стані.

Це питання неодноразово порушувалося перед головами обласних, Київської міської державної адміністрації та електропередавальними організаціями. Проте, через складну систему оформлення документів з передачі безгосподарних об’єктів електричних мереж на баланси ЕО, зрушень щодо їх зменшення досягти не вдалося.

Так, на сьогодні знаходиться в експлуатації 4525 безгосподарних об’єктів електричних мереж, які використовуються ЕО для електропостачання 183 тис. споживачів. З них:
– 253 шт. ПЛ 10 (6) кВ протяжністю 389 км (у 2013 році – 380 км);
– 910 шт. ПЛ до 1000 В протяжністю 919 км (у 2013 році – 989 км);
– 388 шт. КЛ 10(6) кВ протяжністю 200 км (у 2013 році – 191 км);
– 2024 шт. КЛ до 1000 В протяжністю 392 км (у 2013 році – 338 км);
– 938 шт. ТП 10 (6) /0,4кВ (у 2013 році – 991 шт.);
– 12 шт. РП 10 (6) кВ (у 2013 році – 12 шт.).

Найбільша кількість безгосподарних об’єктів електричних мереж, які використовуються для електропостачання споживачів, знаходиться в таких адміністративно-територіальних одиницях:
– Запорізька область – 800 об’єктів (17,7% від загальної кількості);
– Київська область – 683 об’єкти або15,1%;
– Одеська область – 594 об’єкти або 13,1%;
– м. Київ – 397 об’єктів або 8,8%.

З метою забезпечення надійного електропостачання споживачів електричної енергії та належного технічного стану “безгосподарних” об’єктів електричних мереж у відповідності до вимог діючих Правил, необхідно провести низку організаційних заходів. А саме:

пропонувати Міненерговугілля України підготувати проект розпорядчого документу Кабінету Міністрів України щодо:
– визначення спрощеної процедури прийняття у власність відповідних громад «безгосподарних» об’єктів електричних мереж;
– визначення порядку передачі зазначених об’єктів в оренду електропередавальним організаціям.

Було б також доцільно провести інвентаризацію відповідності схем електропостачання (зовнішніх та внутрішніх) споживачів їх віднесених діючими нормативними документами до першої та особливої групи, а також таких, що мають екологічну та аварійну броню з електропостачання або задекларовані як об’єкти підвищеної небезпеки. Зазвичай фактичні та договірні рівні надійності занижуються та не відповідають нормативним.

Окрема тема, яка суттєво впливає на рівень експлуатації мереж – стан розробки, супроводу та перегляду нормативно-технічних документів. Робота в цьому напрямку має бути посилена та більш жорстко контролюватися.

Арбузов Є.Л.,
Почесний головний інспектор з енергонагляду ВП «Головдерженергонагляд»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *