Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Категорія: Публікації Опубліковано: Неділя, 05 червня 2022 Автор: НТСЕУ
Всеукраїнська екологічна ліга

Всеукраїнська екологічна ліга вітає всіх небайдужих природоохоронців, екологів, тих, хто бореться та діє на захист Природи, із Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища!

Ця дата – одна з найважливіших подій екологічного календаря – була започаткована Генеральною асамблеєю ООН на 27-й сесії 15 грудня 1972 року і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу. Враховуючи масштаби проблеми та важливість їх вирішення, у структурі ООН була створена нова організація – Програма ООН з навколишнього середовища, під егідою якої і відзначається ця екологічна дата. У 2000 році в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій».

Всесвітній день охорони довкілля є для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії. Він має на меті принести людський чинник у вирішення питання охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і справедливому розвитку, стимулювати розуміння того, що основною рушійною силою є зміни підходів до природоохоронних питань є громади, роз’яснювати корисність партнерських відносин, щоб в усіх країн і народів було більш безпечне і благополучне майбутнє.

Внаслідок військової агресії Росії на території України екосистеми зазнають нищівного впливу та деградації. Російські війська руйнують природні території, які є середовищем проживання рідкісних видів і зникаючих оселищ. 44% найцінніших природно-заповідних територій розташовані під тимчасовим контролем окупантів.

Серед злочинів російських окупантів обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, спалювання лісів, підрив нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів. Атомні електростанції, морські порти, сховища небезпечних відходів (пестицидів, уранових відходів, нафтопродуктів), хімічні та металургійні заводи, насосні станції каналізації, фільтрувальні станції, водогони зараз розташовані в зоні активних військових дій. Росіяни вже запустили по об’єктам в Україні понад 1700 ракет, це призведе до накопичення в Україні токсичних канцерогенних матеріалів.

Навіть після завершення війни техногенні та екологічні катастрофи, які створюють російські окупанти, наслідки для навколишнього середовища будуть проявлятися роками.

Заходи до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища проводяться у більшості країн світу як на державному рівні, так і на рівні громадських організацій, ко­лективів закладів освіти, шкіл.

Всеукраїнська екологічна ліга упродовж 25 років проводить науково-практичні конференції, круглі столи, форуми, сприяє реалізації моделі «зеленої» економіки, здійснює запровадження системи екологічного управління, соціальної відповідальності екологічно дружнього бізнесу, здійснює екологічні експертизи, консультує урядовців у підготовці рішень, які можуть впливати на стан довкілля; бере участь у роботі дорадчих робочих груп при Міністерстві захисту довкілля України, Кабінету Міністрів України, комітетах Верховної Ради України, Національної академії наук України, інших національних і міжнародних структур з питань охорони довкілля.

Всеукраїнська екологічна ліга збирає звернення громадян про випадки руйнування природних територій, екологічні злочини проти довкілля, порушення екологічного законодавства. Ви можете звернутись до ВЕЛ електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Діймо разом на захисті довкілля!

Всеукраїнська екологічна ліга

НТСЕУ пишається співпрацею з ВЕЛ та поздоровляє всіх екологів з професійним святом.