Про громадські об’єднання енергетиків

Зіновій Юрійович Буцьо

З виступу З.Ю.Буцьо, члена правління ГО «Рада ветеранів праці енергетики» і члена правління НТСЕУ, на зустрічі ветеранів енергетики України з керівництвом Міненерго

За числом і змістом прийнятих законів, указів, постанов з питань громадського суспільства і громадських організацій Україна є безперечним лідером в Європі (від Закону України  «Про об’єднання громадян» 1992 року до  Закону України  «Про громадські об’єднання» 2012 року, кількох Указів Президента та ін.).

Але в реальному житті сьогодні ми «маємо те, що маємо» – «зелене світло» законодавчих актів перемкнуте на червоне рішенням Уряду про заборону держпідприємствам надавати фінансову і іншу  допомогу громадським організаціям (далі-ГО).

При тому, що ГО (ст.21 Закону України «Про об’єднання громадян») може мати у власності кошти для здійснення своєї діяльності, пожертвувані підприємствами та організаціями.

В результаті, ГО ветеранів енергетики і НТСЕ України, яке має майже 150 –річну історію, як спілка інженерів, науковців і виробничників енергетичної галузі, залишились без мінімального фінансування знаходяться на грані саморозпуску. А працівники громадських об’єднань апарату ГО на яких поширюються закони про працю і соціальний захист, вже більше року працюють фактично на громадських засадах без оплати.

Не можу не згадати, як у 2018 році відзначала своє 100-річчя, заснована у Львові «Науково-технічна спілка енергетиків Польщі», на яку прибули до Львова 100 її членів (нашу спілку, запрошену на урочистості, представляли троє осіб).

Ми вдячні керівництву Міненерго за цю зустріч, за попередні пропозиції, висловлені Юрієм Миколайовичем Власенком, щодо енергетичних ГО.

Пропоную розглянути можливість реалізації таких заходів щодо співпраці і допомоги енергетичним ГО і просити Міненерго:

  • розглянути питання роботи з громадськими організаціями енергетичного спрямування на Колегії Міненерго;
  • звернутися до НКРЕКП з пропозицією щодо включення до структури тарифів енергетичних компаній видатків на фінансування громадських організацій ветеранів праці енергетики;
  • залучати представників громадських організацій до розгляду планів і напрямів перспективного розвитку енергетики, та іншої тематики функціонування енергосистеми;
  • запрошувати ветеранів праці до участі у проведенні заходів з нагоди державних, професійних свят та ін.;
  • звернутися  до керівників енергокомпаній і підприємств з пропозицією розглянути стан співпраці з громадськими енергетичними організаціями, і надання їм фінансової допомоги.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *